Vårt prevensjonsprogram

Den dominikanske republikk ligger dessverre høyt på verdenslisten over barneekteskap og tenåringsmødre.

Første gang vi kom hit møtte vi en 18 år gammel jente som ventet sitt tredje barn, og hun gav oss motivasjonen til å starte Sofia-programmene. En av de andre jentene du ser på et av bildene her, var 14 år da hun ble gift og kort tid etter at hun fødte sin sønn. Begge jentene mistet muligheten for utdannelse og et liv utenfor fattigdom.

Kulturen av dette er så sterk i landet, at det er vanskelig å overbevise jentene om at det er smart å bruke prevensjon og fullføre skolen – før de blir gift og får barn. De fattigste jentene anser derimot tidlig graviditet som sitt viktigste mål i livet. Disse jentene får ofte opptil 10 barn og starter i svært ung alder. Medisinsk komplikasjoner etter graviditet og fødsel i tenåringer er den hyppigste dødsårsaken i verden hos kvinner fra 15-19 år. Og tidlig graviditet forhindrer skolegang for de aller fleste.

Vi var derfor meget spente på å se hvor mange som kom til klinikken vår i dag. Og dominican time er ikke helt som norsk tid – og etter 1 time var det bare kommet 1 jente. Bedre enn ingen jenter, tenkte vi. Så kom det plutselig strømmende til og før vi visste ordet av det, var det inkludert 35 jenter i programmet. Vi holdt undervisning og ga ut prevensjon for 1 måned samt resept slik at de kan hente ut for et helt år. Vi vet at jentene nå kommer til å spre ordet og vi håper at programmet kan vokse seg større måned for måned.

Uten dere ville ikke dette vært mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *