Prevensjonsprogrammet

Den dominikanske republikk ligger dessverre høyt på verdenslisten over barneekteskap og tenåringsmødre.

Første gang vi kom hit møtte vi en 18 år gammel jente som ventet sitt tredje barn, og hun gav oss motivasjonen til å starte Sofia-programmene. En av de andre jentene du ser på et av bildene her, var 14 år da hun ble gift og kort tid etter at hun fødte sin sønn. Begge jentene mistet muligheten for utdannelse og et liv utenfor fattigdom.

Kulturen av dette er så sterk i landet, at det er vanskelig å overbevise jentene om at det er smart å bruke prevensjon og fullføre skolen – før de blir gift og får barn. De fattigste jentene anser derimot tidlig graviditet som sitt viktigste mål i livet. Disse jentene får ofte opptil 10 barn og starter i svært ung alder. Medisinsk komplikasjoner etter graviditet og fødsel i tenåringer er den hyppigste dødsårsaken i verden hos kvinner fra 15-19 år. Og tidlig graviditet forhindrer skolegang for de aller fleste.

Prevensjonsprogrammet gir månedlig seksualundervisning og gratis prevensjon til unge kvinner. Det er nå over 400 jenter i programmet og det vokser måned for måned. På sikt ønsker vi å starte undervisning om vold i nære relasjoner og overgrep som en del av dette programmet.