Fjerning av en sjette finger

Møt min gode venn Pinguilo. Han er en fire år gammel, veldig sjarmerende gutt fra Haiti som bor med et nesten utallige antall familiemedlemmer i et skur. Vi møtte ham første gang da han var nyfødt og har møtt ham hvert år siden. Han er en av mange søsken, og Pinguilo er ofte ute sent på gatene og leter etter noe å spise.

Familien spiser nesten bare ris og han er underernæret med stor mage. Samtidig har han et vakkert smil og sjarmerer alle på sin vei. Han har en sjette finger på den ene siden og de andre barna har plaget ham for dette.

Med foreldrenes tillatelse fjernet jeg Pinguilos ekstrafinger i sommer. Han syntes det var veldig skummelt, men han var veldig tøff. Etterpå fikk han to spinnere av Marcus og en iskald coca cola. Vi leverte også 600 norske kroner i butikken, slik at Pinguilo og hele hans familie kan spise mer variert mat de neste ukene mens såret heler.

I dag har våre partnere i La Cienega sendt oss et bilde av Pingilo – han er veldig stolt av resultatet! Og vi gleder oss til å møte ham igjen snart!

Støtter barn med skolemateriell

Utdanning og helse går hånd i hånd – og vi synes det er viktig å også ha dette fokuset i vårt arbeid.

I Den dominikanske republikk deltar de rikere barna i private skoler, mens offentlige skoler er åpne for alle. Utfordringen for de fattigste er at de ikke har råd til skoleutstyr og uniformer – og uten dette kan de ikke gå på skole. I år har myndighetene besluttet at de støtter barna med noe utstyr og uniform – men utstyret er av dårlig kvalitet – og for mange barn – dette er alt de får.

Vi tilbyr derfor mer enn 100 barn med blyanter, blyant, viskelær, fargeblyanter, linjal og høykvalitets skrivebøker i nabolagene og på en gratis baseball sommercamp. Barna og deres foreldre var veldig stolte og takknemlige – og vi vil fortsette og utvide dette programmet neste år.

Nye hjemmebesøk

Benedictes og hennes sønn Marcus gikk på fire nye hjemmebesøk i dag sammen med Diomedes.

Vi dro til en 17 år gammel gutt med alvorlig epilepsi som vi ga med medisinering i ett år og en avtale med en spesialist.

Vi møtte også to unge menn, en med en alvorlig nyresykdom og en med en alvorlig tarmsykdom. Begge fikk medisinering i ett år, og for sistnevnte betyr dette at han sannsynligvis vil kunne gå tilbake til arbeidet. For en 30 år gammel mann betyr dette nesten alt.

Sist, møtte vi en nydelig mann med diabetes som har mistet flere tær og synet til diabetes. Vi ga han ham medisiner for ett år og en avtale med en optiker for å gi ham briller som kan gi ham litt syn tilbake – han var ubeskrivelig glad og vi er spent på å høre hvordan det går hos optikeren. Vi holder dere oppdatert!

Takk igjen så mye for støtten dere gir, vi ville ikke kunne gjøre dette uten det ♥

Vårt prevensjonsprogram

Den dominikanske republikk ligger dessverre høyt på verdenslisten over barneekteskap og tenåringsmødre.

Første gang vi kom hit møtte vi en 18 år gammel jente som ventet sitt tredje barn, og hun gav oss motivasjonen til å starte Sofia-programmene. En av de andre jentene du ser på et av bildene her, var 14 år da hun ble gift og kort tid etter at hun fødte sin sønn. Begge jentene mistet muligheten for utdannelse og et liv utenfor fattigdom.

Kulturen av dette er så sterk i landet, at det er vanskelig å overbevise jentene om at det er smart å bruke prevensjon og fullføre skolen – før de blir gift og får barn. De fattigste jentene anser derimot tidlig graviditet som sitt viktigste mål i livet. Disse jentene får ofte opptil 10 barn og starter i svært ung alder. Medisinsk komplikasjoner etter graviditet og fødsel i tenåringer er den hyppigste dødsårsaken i verden hos kvinner fra 15-19 år. Og tidlig graviditet forhindrer skolegang for de aller fleste.

Vi var derfor meget spente på å se hvor mange som kom til klinikken vår i dag. Og dominican time er ikke helt som norsk tid – og etter 1 time var det bare kommet 1 jente. Bedre enn ingen jenter, tenkte vi. Så kom det plutselig strømmende til og før vi visste ordet av det, var det inkludert 35 jenter i programmet. Vi holdt undervisning og ga ut prevensjon for 1 måned samt resept slik at de kan hente ut for et helt år. Vi vet at jentene nå kommer til å spre ordet og vi håper at programmet kan vokse seg større måned for måned.

Uten dere ville ikke dette vært mulig.

Hjemmebesøk til alvorlig syke diabetespasienter

Vi har fått tillatelse til å dele noen av dagens historier med dere.

I dag gikk vi inn i et av slumområdene. Vi møtte mennesker i alle aldre, som lider av alvorlige kroniske sykdommer. Diomedes, vår faste farmasøyt, tar Benedicte rundt til husene hvor han vet at vår hjelp trengs mest.

Vi møtte ulike mennesker som lider av diabetes type 1. Dagens yngste pasient var en nydelig 18 år gammel jente fra meget fattige kår. Hun og de andre vi besøkte denne dagen trenger insulin for å overleve, men sliter med å betale for medisinen. Hun er funnet flere ganger på gaten av forbipasserende med alvorlig sukkerforgiftning da hun ikke har hatt nok insulin tilgjengelig.
I et annet hus møtte vi en svært syk bestemor. Hennes diabetes har medført alvorlig nyresvikt og blindhet. Familien bruker alle sine penger på medisin til henne. Men hennes datter i 30-årene har samme sykdom. Hun hadde et skyhøyt blodtrykk og høyt blodsukker, men sier hun ikke har råd til å tenke på seg selv når moren er så syk. Vi har i dag tatt henne inn i programmet slik at hun får gratis medisin.

Vi ga i dag ut blodsukkermålere, resept for et år med insulinbehandling, samt andre medisiner for å behandle følgesykdommer til diabetes.

Uten bidrag fra dere, ville vi ikke ha vært i stand til å se så mange pasienter og absolutt ikke kunne gi medisiner for et helt år.
Så igjen, tusen TUSEN TAKK ♥

Gratis klinikk i den lokale kirken

Vi var veldig spente før sommerens første gratisklinikk i den lokale kirken. Vi måtte sette grensen på 50 pasienter denne dagen – og de kom med alt fra infeksjoner, smerte, hudproblemer, diabetes, etc. Vi ga ut gratis medisin til alle.

Benedicte møtte pasientene en etter en og undersøkte dem. Diomedes var også der for å bidra med medisinene som de trengte. Benedictes gode venninne, Lene Merethe fra Norge, tok blodtrykket på alle pasientene før de kom til Benedicte. Nacho, vår lokale leder, organisert alt slik at det gikk rolig for seg.

Her er noen bilder, inkludert Ana Maria, denne søndagens eldste og veldig takknemlige pasient.